Tuesday, August 31, 2010

Bukan Sekadar Celoteh Bayi - Oleh Saharil Hasrin Sanin

 
SEORANGbayi ada kalanya mengambil mass yang cukup lama untuk mempelajari perkataan pertamanya. Menurut ahli linguistik dari Universiti Harvard, Profesor Eric Lenneberg, adalah penting untuk seorang kanak-kanak mempelajari bahasa percakapan sebelum mencapai umur empat atau lima tahun. Penemuan beliau itu dipanggil "hipotesis tempoh kritikal". Jika tempoh kritikal empat hingga lima tahun itu dilewati, adalah sukar atau mustahil untuk kanak-kanak tersebut bertutur seperti orang dewasa. Hipotesis beliau tersebut dapat diperhatikan dalam kes kanak-kanak feral (liar) yang tinggal sejak bayi di dalam hutan bersama-sama haiwan tanpa kehadiran manusia lain.
 
Walau bagaimanapun, dunia percakapan bayi bukanlah dipenuhi dengan bahasa dan perkataan yang serupa seperti dunia orang dewasa. Sebelum seorang bayi mula belajar bercakap bahasa pertuturan orang dewasa, mulutnya masih akan mengeluarkan celoteh­celoteh yang kedengaran seolah-olah bunyi­ bunyian huruf vokal yang rambang seperti "aah", "eh" dan "uuh". Mutakhir ini, beberapa kajian telah membuktikan bahawa bahasa celoteh yang dikeluarkan tersebut sebenamya mengandungi erti dan adalah penting sebagai jambatan komunikasi.
 
Celoteh bayi dikatakan sebagai satu fasa tumbesaran manusia dalam mempelajari bahasa. Fasa celoteh tersebut akan menjadi jelas ketika bayi berusia lima hingga tujuh bulan. Pada fasa celoteh, bayi akan mengeluarkan bunyi-bunyi bernada tinggi yang keluar dari bahagian kotak suara larinks – anatomi yang membenarkan bayi bernafas sewaktu menelan. Di telinga kita, bunyi tersebut umpama tidak mempunyai maksud yang standard, kedengaran seperti rawak.
 
Ketika membenarkan anak, ada  ibu bapa atau penjaga yang sengaja membiarkan bayi berceloteh dengan bunyi-bunyi rambangnya kerana memikirkan bahawa bunyi-bunyi tersebut tidak membawa erti apa-apa. Sebenarnya setiap celoteh bayi tersebut mempunyai maksud tersendiri yang cubs disampaikan dan harus  diberi  respons.
 
Setelah berusia setahun, tumbesaran farinks bayi akan menjadi matang dan membenarkan perkataan-perkataan dalam bahasa yang lengkap mula dituturkan, namun ada kalanya bayi-bayi akan terus berceloteh sehingga bertahun-tahun. Pada waktu itu, bunyi-bunyian tersebut sedang bersifat fonim (phoneme), iaitu bunyi yang melambangkan maksud yang mahu disampaikan: contohnya "uh oh" untuk "kita ada masalah", dan "vroom" untuk "kenderaan".
 
Salah satu kajian terkenal yang membentang perihal bahasa celoteh bayi telah dilakukan oleh Priscilla Dunstan dari Australia. Menurut beliau, celoteh bayi sebenamya bukanlah rawak tetapi mempunyai maksud yang tertentu. Sebelum berusia tiga bulan, bunyi-bunyi celoteh yang dikeluarkan oleh bayi sebenarnya adalah refleks natural biologi, sama seperti bunyi refleks lain yang terjadi pada manusia seperti sedu, sendawa dan bersin. Oleh sebab bunyi secara natural, maka ia adalah satu bahasa tubuh yang universal, tidak tertakluk kepada budaya dan bahasa ibunda keluarga yang memelihara bayi.
 
Bunyi-bunyian refleks yang disebutkan oleh Priscilla Dunstan ialah "Bahasa Bayi Dunstan" dan mempunyai lima perkataan utama. Perkataan yang pertama ialah "neh" yang bermaksud "beri saya makanan". Menurut Dunstan, bunyi "neh" terbit secara semula jadi apabila tubuh bayi terasa lapar lalu lidahnya melekap pada lelangit rahang lalu mengeluarkan bunyi seolah-olah menghisap. Apabila ibu-ibu atau penjaga mendengar bunyi hisapan tersebut, makanan haruslah segera diberi kepada bayi.
 
Perkataan kedua ialah "eh", dikatakan sebagai bunyi refleks yang diterbitkan apabila bayi cuba mengeluarkan gelembung udara yang tersangkak di dadanya. Perkataan itu meminta penjaga menepuk-nepuk belakangnya, memudahkan ia sendawa. Perkataan ketiga dalam Bahasa Bayi Dunstan pula ialah "eairh", yang terhasil apabila ada poket udara yang terperangkap di dalam perut bayi mengalir ke dalam ususnya membuatkan otot usus mengecut bagi melancarkan edarannya. Selalunya, apabila mengeluarkan bunyi ini, bayi akan mengangkat kakinya, seolah-olah sedang mahu memberi tekanan kepada perut. Bayi tersebut sebenamya mahu memberi tahu dia mahu kentut atau membuang air besar.
 
Perkataan keempat ialah "owh" yang bermaksud "saya letih dan mengantuk", dan sebenarnya kedengaran seperti bunyi menguap, manakala perkataan kelima dalam Bahasa Bayi Dunstan ialah "heh" yang bermaksud "saya tak selesa". Menurut Dunstan, bunyi "heh" tersebut memang mempunyai nada tidak selesa dan terhasil secara automatik apabila kulit bayi berasa gatal atau tidak senang, akibat basah berpeluh atau tersentuh sisa buangan.
 
Walau bagaimanapun, Bahasa Bayi Dunstan hanya mujarab untuk bayi-bayi sebelum usia tiga bulan, kerana selepas usia tersebut, bayi akan mula bertutur dengan perbendaharaan kata yang lebih luas (walaupun masih kedengaran seperti bunyi-bunyian rambang), bukan sekadar bunyi-bunyian refleks yang terhasil secara semula jadi. Semakin membesar seorang bayi, celotehnya akan menjadi semakin kompleks. Kajian juga mendapati, bukan bayi manusia sahaja yang mengeluarkan bunyi-bunyi celoteh tersebut. Beberapa bayi spesies monyet tamarin dan marmoset turut mengeluarkan bunyi-bunyi celoteh serupa manusia.
 
Ketika berinteraksi dengan bayi, anda haruslah turut berceloteh dalam bahasa bayi, bukan bertutur dalam bahasa orang dewasa yang baku dan standard. Menurut kajian oleh Dr. Reschke dari  Universiti Ohio, bayi sebenamya lebih faham bahasa celoteh dengan sebutan -sebutan pelat serta nada yang tinggi daripada bahasa pertuturan standard yang lebih "tenang". Pakar turut mengatakan, berbual dengan bayi menggunakan bahasa celoteh akan menguatkan kepercayaan bayi dan mengakrabkan hubungannya dengan penjaga. Secara psikologi, perhubungan akrab tersebut akan membentuk keyakinan anak apabila dia dewasa.
 
Menurut kajian Rima Shore dalam Rethinking the Brain: New insights into Early Development, respons haruslah diberi kepada bayi apabila mereka berceloteh kerana ia penting untuk tumbesaran dan komunikasi bayi tersebut. Respons dan interaksi orang dewasa juga akan menggalakkan bayi untuk
terus berceloteh dan berkomunikasi, aktiviti yang kelak akan membantunya mempelajari bahasa sebenar.
 
Idea yang sama disentuh dalam buku Contemporaty Linguistic Analysis, tulisan pakar linguistik William O'Grady dan John Archibald. Dikatakan, seorang bayi yang tidak berceloteh dalam bahasa bayi sewaktu kecilnya akan mempunyai kesukaran bertutur mempelajari bahasa sebenar apabila besar kelak.
 
Begitulah ironi pembelajaran bahasa semasa kanak-kanak – jika tidak diajar berceloteh dengan bahasa yang pelat, kanak­ kanak akan menghadapi kesukaran untuk belajar bahasa yang betul dan standard apa bila sudah besar.
 
Pakar penjagaan bayi menyarankan, untuk berceloteh bersama-sama bayi, ibu bapa haruslah sentiasa mengulang perkataan yang disebut oleh bayi, meniru sebutannya. Dengan cara itu, bayi akan belajar berkomunikasi. Cakaplah dengan bernada dan berirama kerana bayi akan membed lebih respons kepada pertuturan yang sebegitu. Namun, jangan terlalu memaksa bayi untuk bertutur dan  berceloteh –ada waktunya, bayi perlu dibiarkan bersendiri dan berehat.
 
Begitulah serba sedikit dibongkar penyelidikan saintifik tentang celoteh bayi. Siapa sangka, bunyi-bunyian bayi yang kedengaran seperti tuturan rawak huruf-huruf vokal sebenarnya bahasa komunikasi yang penting dan sarat membawa erti. UK
 
Dewan Kosmik  April  2009
  
<<<<<<<<<<<<  ®  v  ®  >>>>>>>>>>>>
 
** catatan  w@gim@n**
Jika anda bercadang untuk menyebar atau menyalin atau menempek artikel ini dimana mana blog atau media cetak pastikan anda meletakkan nama asal penulis dan penerbit artikel dan jangan lupa url (http://) dimana  artikel ini di salin. Sebarang penerbitan semula bagi tujuan komersil hendaklah mendapat kebenaran bertulis daripada penulis atau media/syarikat dimana artikel ini diterbitkan. Sebarang tindakan mahkamah daripada pihak berkenaan adalah diluar tanggungjawab pemilik blog ini.
Contoh:  Penulis:    Saharil Hasrin Sanin Terbitan asal:   DEWAN KOSMIK April 2009
url artikel
: http://grenbara.bravejournal.com
  
2010  ® ©HAK CIPTA  SELEBET  INTERNATIONAL 
* Jadilah seorang bloger yg sentiasa menghargai
 hasil kerja  blogers @ penulis @ penerbit lain dengan tanpa segan silu
  memberi  kredit line  kepada mereka . Paparkan kreativiti
 mereka  dengan  menampilkan dari mana asal usul
bahan  asal yg anda salin dan tempek itu.
 

8 comments:

Anonymous said...

tamra barney dating who http://loveepicentre.com/taketour.php real ts dating

Anonymous said...

ebook reviews http://audiobooksworld.co.uk/The-Tibetan-Book-of-the-Dead-Or-The-After-Death-Experiences-on-the-Bardo-Plane-according-to-L-ama-Kazi-Dawa-Samdup-s-English-Rendering/p214089/ free download ebook critical care nursing [url=http://audiobooksworld.co.uk/it/Pimsleur-Greek/p21792/]ebook convert[/url] ebook rights uk

Anonymous said...

medisoft software version 12 http://buyoem.co.uk/fr/product-17437/Coda-Mac system information computer software [url=http://buyoem.co.uk/de/product-35557/Transmit-4-1-MacOSX]gps software australia[/url] telecoms software recordsa
[url=http://buyoem.co.uk/de/category-100-107/Programmierung-and-Entwicklung]Programmierung & Entwicklung - Download OEM, Software Sale, OEM Software[/url] mediaroom software
[url=http://buyoem.co.uk/it/product-37182/Watermark-Master-1-2][img]http://buyoem.co.uk/image/5.gif[/img][/url]

Anonymous said...

smile box photo software http://buysoftwareonline.co.uk/it/category-11/Strumenti-di-sistema?page=23 adage software [url=http://buysoftwareonline.co.uk/es/product-23096/Filemaker-9-Server-Advanced-Mac]blu-ray authoring authoring software[/url] meta search ppc engine software
[url=http://buysoftwareonline.co.uk/category-14/Other?page=4]Other - Download OEM, Software Sale, OEM Software[/url] technology accounting software publishing company
[url=http://buysoftwareonline.co.uk/it/product-24418/Adobe-Fireworks-CS4-Mac][img]http://buyoem.co.uk/image/5.gif[/img][/url]

Anonymous said...

suntzu software http://buysoftwareonline.co.uk/product-10194/Diy-Datarecovery-Hd-Workbench-V1-1-31 what is aplication software [url=http://buysoftwareonline.co.uk/manufacturer-15/VMware]owner-operator software[/url] wipe out software
[url=http://buysoftwareonline.co.uk/product-35533/Chronos-SOHO-Business-Cards-3-0-MacOSX]Chronos SOHO Business Cards 3.0 MacOSX - Download OEM, Software Sale, OEM Software[/url] billing software programs trash companies
[url=http://buysoftwareonline.co.uk/it/category-200-214/Altri][img]http://buyoem.co.uk/image/4.gif[/img][/url]

Anonymous said...

[url=http://englandpharmacy.co.uk/products/serevent.htm][img]http://onlinemedistore.com/8.jpg[/img][/url]
purchase nolvadex pharmacy http://englandpharmacy.co.uk/products/glucophage.htm albertsons sav on pharmacy [url=http://englandpharmacy.co.uk/products/cytoxan.htm]tramadol pharmacy order[/url]
discount pharmacy prilosec http://englandpharmacy.co.uk/products/metoclopramide.htm quantum leap pharmacy systems [url=http://englandpharmacy.co.uk/products/zyprexa.htm]zyprexa[/url]
community pharmacy slc ut 3900s http://englandpharmacy.co.uk/products/proscar.htm comprehensive pharmacy services [url=http://englandpharmacy.co.uk/products/sumycin.htm]consultation pharmacy free show accepting medical freeboard[/url]
pa state board of pharmacy http://englandpharmacy.co.uk/products/lioresal.htm kroger pharmacy hwy 138 [url=http://englandpharmacy.co.uk/products/tadalis.htm]tadalis[/url]

Anonymous said...

best graphics software pc http://downloadoemsoftware.co.uk/product-37118/Frame-Photo-Editor-2-1 password recovery software function [url=http://downloadoemsoftware.co.uk/product-35539/HistoryHound-1-9-MacOSX]medisoft office software[/url] birth announcement software
[url=http://downloadoemsoftware.co.uk/product-37354/Ultra-Video-Splitter-6-0]Ultra Video Splitter 6.0 - Software Store[/url] medical billing software incorporate online exchan
[url=http://downloadoemsoftware.co.uk/product-15244/MailSteward-7-8-Mac][img]http://buyoem.co.uk/image/5.gif[/img][/url]

Anonymous said...

seks dating http://loveepicentre.com/ married and dating and kansas city
milf dating uk [url=http://loveepicentre.com/success_stories/]is miley cyres dating nick jonas[/url] best australia single dating
dating of multi-use containers [url=http://loveepicentre.com/map/]dating breasts[/url] free dating mi [url=http://loveepicentre.com/user/liliangirl/]liliangirl[/url] free nigeria dating site

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...