Saturday, May 01, 2010

Pemeriksaan Pelvik

Apakah itu pemeriksaan pelvik? Bagaimana ia dilakukan?
Apabila kamu mula risau mengenai perubahan yang berlaku terhadap kitaran haid atau lelehan vagina, doktor mungkin melakukan pemeriksaan pelvik untuk memeriksa organ seks kamu. Sebelum pemeriksaan, kamu akan diminta untuk menanggalkan baju dan pakaian dalam. Kamu juga mungkin diminta untuk membuang air kecil sebelum pemeriksaan. Sehelai selimut akan menutupi bahagian atas tubuh kamu dan bahagian bawah tubuh kamu akan didedahkan untuk pemeriksaan. Kamu akan diminta untuk baring, menaikkan kaki dan bahagian belakang kamu akan disokong dengan rakap. Semasa pemeriksaan, doktor mungkin memasukkan jarinya yang bersarung untuk merasa atau memeriksa organ seks kamu seperti ovari atau uterus. Peralatan besi yang dipanggil spekulum mungkin dimasukkan ke dalam salur vagina untuk membuka dinding vagina dan melihat vagina dan serviks secara terus. Pap smear juga mungkin dilakukan semasa pemeriksaan pelvik untuk mendapatkan sampel daripada serviks dan vagina untuk pemeriksaan lanjut. Cuba untuk relaks dan beranafas secara normal agar kamu sentiasa tenang.

Patutkah saya takut dengan pemeriksaan pelvik? Sakit ke?
Kamu mungkin sedikit bimbang atau takut untuk menjalani pemeriksaan pelvik. Biasalah tu. Namun begitu, perasaan bimbang atau takut tidak patut membantutkan hasrat kamu untuk menjalani pemeriksaan kesihatan terutamanya apabila perlu. Luahkan perasaan kamu pada doktor sekiranya kamu rasa bimbang atau takut. Soalan seperti: Sakit ke? Berapa lama pemeriksaan ini? Bila boleh tau keputusan?, merupakan antara soalan yang boleh ditanya. Mengetahui maklumat mengenai prosedur akan membuatkan kamu lebih tenang. Semasa pemeriksaan, spekulum iaitu besi panjang atau peralatan plastik akan dimasukkan ke dalam salur vagina. Ia akan membuka dinding vagina agar doktor kamu boleh melihat vagina dan serviks. Untuk wanita muda yang tidak pernah melakukan hubungan seks, spekulum yang nipis dan pendek akan digunakan. Spekulum akan dihangatkan dan diselaputi pelincir sebelum dimasukkan untuk mengelak sebarang ketidakselesaan atau kesakitan. Jika kamu berasa sakit, beritahulah pada doktor. Jangan takut ya!

Apa yang penting sangat mengenai pemeriksaan ini? Bunyinya macam rumit je.
Demi kebaikan kamu, lebih baik kamu bersifat terbuka dalam menerima nasihat atau pandangan daripada ahli keluarga atau doktor. Kami tahu yang organ seks mungkin tidak diperiksa ketika pemeriksaan kesihatan biasa. Tidak seperti jantung yang berdegup atau memberikan bunyi ketika seseorang itu bernafas, uterus atau vagina perlu dipegang atau dilihat untuk mengesan sebarang penyakit. Sebab itulah pemeriksaan pelvik dilakukan. Ia membolehkan doktor untuk melihat vagina dan serviks secara terus menerus. Melalui Pap smear, sampel mungkin diambil dari permukaan serviks untuk melihat sebarang keabnormalan dalam serviks.

http://www.kotex.com.my/body-and-you-kesihatan/vagina/vagina-pelvik-exam.aspx

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...